PedicureGezocht.nl . PedicureGezocht
pedicure vinden en pedicure zoeken.

DIABETES MELLITUS EN DE PEDICURE

Diabetes mellitus ontstaat door een chronische stofwisselingstoornis die wordt veroorzaakt door een verstoorde werking van de alvleesklier/pancreas. Bij diabetes is sprake van een beperkte aanmaak van insuline en/of de insuline kan haar taak niet uitvoeren. Insuline is het hormoon dat ervoor zorgt dat glucose, de bruikbare suiker, de celwand kan passeren en in de cel kan worden opgenomen en daar kan worden verbrand. Wanneer de alvleesklier te weinig insuline aanmaakt of bij een geblokkeerde werking van de insuline komt de glucose of
suiker niet in de cel terecht, maar blijft in het bloed aanwezig wat een verhoogde bloedsuikerspiegel tot gevolg heeft. Omdat door de insulinestoornis het suikergehalte van het bloed stijgt is men deze ziekte "suikerziekte" gaan noemen.


Deze insulinestoornis of stofwisselingsziekte heeft twee varianten:

type 1 en type 2.
-Type 1. De insuline-aanmaak is onvoldoende of er wordt helemaal geen insuline door de alvleeskli aangemaakt en moet van buitenaf toegediend worden. Dit noemt men diabetes type 1, de I.A.D.M. of de Insuline Afhankelijke Diabetes Mellitus.
-Type 2. Bij type 2 wordt wel voldoende insuline aangemaakt, maar de werking van insuline wordt geblokkeerd door bijvoorbeeld een slecht werkende celreceptor. Via een celreceptor, dat zijn een soort zuignapjes, worden alleen bruikbare stoffen in de lichaamscellen toegelaten.
Een tweede oorzaak kan zijn dat er onvoldoende insuline wordt aangemaakt. Ook is het mogelijk dat het lichaam minder gevoelig voor het effect van insuline is, omdat men resistent is geworden voor insuline. Dit noemt men diabetes type 2, de N.I.A.D.M. of de Niet Insuline
Afhankelijke Diabetes Mellitus.

De symptomen van beide diabetesvormen zijn terug te voeren tot een verhoogde glucosespiegel in het bloed. Allereerst vindt er een verhoogde afgifte van glucose aan de urine plaats omdat de nieren de extra waarden laten doorstromen naar de blaas. Dan komt het proces echt op gang; glucose in de urine betekent veel urine; veel urine betekent veel plassen; dat betekent veel vochtverlies dat zich doet voelen als dorst; dorst moet worden gelest; dus dat betekent veel drinken.

Late gevolgen van diabetes zijn neurologische afwijkingen, vooral geen gevoel meer te hebben en vaatproblemen. Dit laatste kan leiden tot ulcera en slechte wondgenezing. 

Vindt uw pedicure bij u in de buurt op www.pedicuregezocht.nl

Bezoek daarom tijdig een pedicure/voetzorgverlener die u kan helpen en adviseren om grote (voet)problemen te voorkomen!


De 10 gulden regels voor voetverzorging bij het hebben van diabetes:
1. Bekijk de voeten dagelijks; eventueel met spiegel. Betast ze en let op huidletsels en verkleuringen.
2. Draag gave wollen kousen of sokken, dus zonder naden!!!
3. Loop niet op blote voeten voor het voorkomen van wondjes.
4. Loop niet te lang achter elkaar dit voorkomt huidbeschadiging / blaren.
5. Loop met kleine passen, dat geeft minder belasting op voorvoet en hiel.
6. Controleer de schoen voordat u de voet er in steekt op oneffenheden, scherpe harde naden, steentjes, spijkers etc. Dit kan voetwonden voorkomen!
7. Neem een lauw voetbad - controle badwater - nabehandelen met crème of olie. Controleer altijd de temperatuur van het water!
8. Gebruik in bed nooit een kruik i.v.m. gevoelloosheid, dit geeft  kans op verbrandingsblaren.
9. Knip de nagels recht en niet te kort - gebruik geen tincturen en zalven - verwijder zelf geen likdoorns of eelt.
10. Neem bij alle bijzonderheden contact op met een arts, medisch pedicure, voetzorgverlener en/of podotherapeut.Vindt uw pedicure bij u in de buurt op www.pedicuregezocht.nl