PedicureGezocht.nl . PedicureGezocht
pedicure vinden en pedicure zoeken.

Voetwrat - Verruca - Doornwrat

Dit is een epitheliale woekering veroorzaakt door virussen. Onoordeelkundig weghalen kan verspreiding van het virus ten gevolge hebben en daardoor tot een kwaadaardige vorm leiden.

De wrat lijkt op een klein bloemkooltje maar kan door bedekkend eelt een ander aanzien hebben. Wratten kunnen op alle plaatsen van
de voet voorkomen; op de top van de teen, in de nagelwal, onder de balpartij, onder de hiel etc. Een wrat onder de voet staat door het lichaamsgewicht steeds onder druk. Daardoor worden ze naar binnen gedrukt en zijn erg pijnlijk = doornwrat. Onder een laagje eelt liggen de speldenknopgrote papillen verborgen terwijl de tussenliggende ruimten opgevuld zijn met hoornstof. De papillen lijken zwarte puntjes maar het is gestold bloed dat door de teruggetrokken bloedvaten is achtergelaten. Daarom kan het bovenste laagje vaak zonder bloeding worden afgesneden maar iets dieper snijden kan een flinke bloeding veroorzaken. Ook de zenuwen zijn iets teruggetrokken maar kunnen bij zijwaartse druk, knijpen of lichaamsbelasting wel pijn geven omdat de papillen dan samengedrukt worden. Wratten kunnen ontstaan door besmetting via de bloedbaan of weefselvocht. Omdat de meeste wratten zeer besmettelijk zijn kan men in zwembaden en sportzalen al snel besmet raken. Een kenmerk van wratten is dat ze zich heel snel ontwikkelen.

 

   

Er zijn drie soorten (voet)wratten die in de pedicurepraktijk voorkomen:

1. Platte wratten, deze komen voor bij kinderen en ontwikkelen
zich veelal groepsgewijs. Ze ontstaan vooral op onbedekte huid en zijn zeer besmettelijk.
2. Gewone wratten, deze komen veel aan de handen voor, rond de nagels aan de vingers en aan de voeten vooral op de voetzool (soms diep in de huid/niet verheven = doornwrat). Ook deze wratten zijn zeer besmettelijk. Ze kunnen spontaan genezen of door een deskundige verwijderd worden.
3. Ouderdomswrat of verruca senilis. Deze lijkt op een wrat maar is eigenlijk geen “echte” wrat maar een neerslag van eiwitafbraakproducten in een ouder wordende huid. Het is een bruinachtige verruceuze woekering van diverse afmetingen en kan
voorkomen op alle delen van de huid. Deze wratsoort verschijnt pas na het veertigste levensjaar, vooral aan het gezicht, op de handrug en in lichaamsplooien. 


U zoekt een professionele pedicure voor uw wratbehandelingen?

Zoek uw pedicure bij u in de buurt op www.pedicuregezocht.nl